Ga offline!

Ja, zet alles gewoon even uit en ga genieten van een paar vrije dagen. We zitten in een lockdown en ons wachten een paar rustige weken. Dus neem het ervan. Het zal je goed doen. En kan je het niet laten of moet je weer aan het werk, lees dan onze tips hoe je als werkgever, maar ook als werknemer hiermee om kan gaan.

"Alarmfase"

In Nederland voelt 99% van de managers en professionals zich verplicht de mobiele telefoon ook buiten werktijden te gebruiken. En we vinden het ook allemaal heel normaal. Grenzen tussen werk en privé vervagen, nu met het thuiswerken helemaal. Onderzoek toont aan dat door altijd online te zijn ons lichaam zich continue in een soort van ‘alarmfase’ bevindt. In Frankrijk bestaat sinds 1 januari 2017 ‘le droit à la déconnexion’, het recht om niet verbonden te zijn. In België bestaat deze wet sinds 1 april 2018. Wat kun je als Nederlandse werkgever en werknemer doen?

Maak afspraken als werkgever en werknemer

Grotere bedrijven moeten in België afspraken maken over wanneer werkgevers offline kunnen zijn. Als die er niet zijn, is de werkgever verplicht maatregelen te treffen voor ‘een redelijk gebruik van digitale hulpmiddelen’. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat na 18 uur en tijdens het weekend geen dringende mails verzonden morgen worden. Mocht dit wel gebeuren kun je afspreken dat de ontvanger niet verplicht is deze binnen 24 uur te beantwoorden.

In Nederland is deze wet nooit aangenomen en wordt het door velen als betutteling gezien. Laat niet onverlet dat het geen kwaad kan om verwachtingen naar elkaar uit te spreken als werkgever en werknemer en daar waar mogelijk hier afspraken over te maken. Met de wetenschap dat minder online zijn betekent dat werknemers een betere focus hebben, meer creativiteit toelaten en zich vitaler voelen, zou dit passen in de tijd van tegenwoordig.

Stress en slechte slaappatronen

We zijn gewend om altijd en overal bereikbaar zijn, alles te kunnen opzoeken, dat het ongemerkt tot een schermverslaving kan leiden. We weten ons geen raad als we gedwongen geen verbinding hebben. Geen mail, geen social media, geen agenda, geen nieuws en geen idee hoe we van a naar b komen. De laatste keer dat de telefoon de hele dag uit stond, kunnen wij ons niet meer heugen. We worden door alle oplichtende schermen en piepjes continue onderbroken in onze focus. Wat zorgt voor (ongezonde) stress en slechte slaappatronen. Voor een breinwerker is altijd online zijn op de korte termijn kortstondig efficiënt, op de lange termijn kent het slechts negatieve effecten. Schrikbarend zijn zo de cijfers van mensen die kampen met een langdurige burn-out ten gevolge van stress. In de afgelopen tien jaar is het percentage dat meer dan een jaar thuis zit met 10% gestegen. Ook is de verschuiving naar de jongere doelgroep hier opvallend te noemen. Daar waar vooral mensen tussen 45-50 slachtoffer werden, betreft het de leeftijdscategorie van 25-35 jaar.

Hoe vaak ben jij online?

Kijk maar eens naar jezelf. Want hoe vaak ben je wel niet online? Zowel zakelijk als privé? Het eerste wat je doet als je wakker wordt is veelal een blik op je telefoon werpen. Soms al in bed, soms op de wc, maar in ieder geval bij het ontbijt. Toch? En grote kans dat dit de hele dag zo door gaat. Helemaal met al dat thuiswerken. Teams, Zoom, bellen via WhatsApp, mailen. ’s Avonds op de bank even Netflixen. En tussendoor of tegelijkertijd even een paar appjes en mailtjes beantwoorden. Ongemerkt zit je meer dan je lief is naar een beeldscherm te kijken. Controleer voor de lol eens je schermtijd op je telefoon. Via instellingen kan dit tegenwoordig bijna op elke telefoon. Wedden dat je schrikt?

Smartphone Verslaving

Een vitaal 2021? Beperk je schermtijd

Met het nieuwe jaar in aantocht liggen voornemens op de loer. Grijp daarom dit moment aan om je schermtijd op je smartphone te beperken daar waar mogelijk. Begin bij jezelf. Begin met onze 5 eenvoudige tips. Wedden dat je je vitaler gaat voelen!

  • Zet je notificaties uit. Heel simpel en je wordt niet afgeleid door een oplichtend scherm.
  • Zet je telefoon vaker op de vliegtuigmodus. Bijvoorbeeld vanaf 21 uur tot de volgende ochtend. Of gewoon een uurtje gedurende de dag. Tijdens het eten, als je in bad gaat of pak een rustmoment op de bank.
  • Maak gebruik van een ouderwetse wekker. Laat je telefoon ’s nachts in de woonkamer of keuken.
  • Check op vaste momenten je email. 84% van de werknemers doet dit ’s ochtends als eerste en op ieder vrij moment. En dat is best vaak.
  • Maak duidelijke werkafspraken wanneer je wel en niet online bereikbaar bent.
  • En bekijk voor zover dat kan deze lockdown van de positieve kant.
Neem vrijblijvend contact met ons op, we vertellen je graag meer!