Vitaliteit in de spotlights: zo maak je er écht werk van in jouw organisatie

Als HR-professional heb jij de kracht om een directe, positieve impact te maken op het welzijn van je medewerkers. De Nationale Vitaliteitsweek van 23 tot en met 29 september 2024 is dé kans om vitaliteit niet alleen op de agenda te zetten, maar ook echt tot leven te brengen binnen je organisatie. Het is tijd om verder te gaan dan mooie woorden en inspirerende posters. Het is tijd voor actie!

Medewerkers verdienen een werkomgeving waarin ze zich energiek, betrokken en gemotiveerd voelen. Vitaliteit draait niet alleen om fysieke gezondheid, maar ook om mentale balans, werkplezier en een gevoel van verbondenheid. Gebruik deze week als een springplank om vitaliteit stevig te verankeren in je bedrijfscultuur. Hoe? Door je WKR-budget slim in te zetten en medewerkers te voorzien van de juiste tools en stimulansen om hun eigen vitaliteit te verbeteren. Hier zijn een aantal praktische en inspirerende ideeën om direct mee aan de slag te gaan.

1. Een werkplek die energie geeft

Vitaliteit begint bij een werkomgeving die energie geeft. Denk aan natuurlijke lichtinval, ergonomische werkplekken, en inspirerende ruimtes voor samenwerking en ontspanning. Overweeg om een ‘vitaliteitshoek’ in te richten met planten, fruitmanden of een rustgevende plek voor een korte meditatie. Deze kleine veranderingen maken een groot verschil in hoe medewerkers zich voelen op het werk.

2. Vitaliteit op maat

Iedere medewerker heeft unieke voorkeuren als het gaat om beweging en vitaliteit. Geef je team daarom de mogelijkheid om te kiezen wat bij hen past. Een fietsregeling is een eenvoudige manier om medewerkers te stimuleren om op de fiets naar het werk te komen, wat niet alleen bijdraagt aan hun fysieke gezondheid, maar ook aan minder stress en een energieke start van de dag.

Met een bedrijfsfitnessregeling kunnen medewerkers sporten met belastingvoordeel, wat hen stimuleert om actief en gezond te blijven. Ze krijgen toegang tot het grootste netwerk van sportscholen in Nederland, waardoor er altijd wel een passende optie is. Dit draagt niet alleen bij aan een betere fysieke conditie, maar ook aan een hogere concentratie en minder ziekteverzuim.

De nieuwe Sports Gift Card is een leuke extra die medewerkers de vrijheid geeft om zelf te kiezen hoe zij hun vitaliteit willen verbeteren. Wordt het een nieuwe sportgadget of kledingstuk? Of besteedt iemand de gift card voor een dagje skiën of karten? Dit is een geweldige manier om medewerkers te motiveren om iets nieuws te proberen en actief bezig te zijn op hun eigen manier.

3. Ontspanning voor mentale balans

Ontspanning is een cruciaal onderdeel van vitaliteit. Een weekendje weg biedt medewerkers de kans om écht even los te komen van hun dagelijkse routine en bij te tanken. Deze korte pauzes kunnen enorm bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de mentale balans.

Daarnaast kun je denken aan persoonlijke cadeaubonnen, zoals de bol, Coolblue of de nieuwe fashioncheque. Deze kleine gebaren van waardering kunnen een grote impact hebben op het welzijn en de motivatie van medewerkers.

4. Voeding als brandstof voor prestaties

We onderschatten vaak het effect van voeding op ons energieniveau en onze gemoedstoestand. Faciliteer gezonde keuzes door bijvoorbeeld verse maaltijden aan te bieden op kantoor. Daarnaast kun je ook workshops organiseren over gezonde voeding. Of introduceer een gezonde lunchweek waarbij medewerkers samen nieuwe, voedzame gerechten ontdekken. Gezonde voeding is immers de brandstof voor een productieve dag.

Deze gezonde trends kun je ook thuis doorzetten met maaltijdboxen van HelloFresh of Green Chef. Hiermee zijn je medewerkers altijd verzekerd van de beste recepten en producten en wordt alles thuisbezorgd. Vers en gevarieerd eten helpt om je medewerkers om zich vitaal en fysiek goed te voelen. Wat weer leidt tot een hogere productiviteit.

5. Ruimte voor rust en reflectie

Mentale vitaliteit is minstens zo belangrijk als fysieke gezondheid. Bied bijvoorbeeld ‘micro-breaks’ aan: ‘verplichte’ korte momenten van rust of reflectie tijdens de werkdag. Denk aan vijf minuten ademhalingsoefeningen, een wandeling buiten of een inspirerende podcast om de geest te verfrissen. Moedig medewerkers aan om hun werkdag slim in te delen met ruimte voor herstelmomenten.

Gebruik het WKR-budget om vitaliteit te stimuleren

Het WKR-budget biedt talloze mogelijkheden om vitaliteit te ondersteunen. Van het fietsplan en sportactiviteiten tot weekendjes weg en gezonde maaltijden: de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is niet alleen fiscaal aantrekkelijk, maar ook een krachtig signaal dat je investeert in het welzijn van je medewerkers. Hiermee laat je zien dat vitaliteit niet alleen een prioriteit is tijdens de Nationale Vitaliteitsweek, maar een doorlopende focus binnen je organisatie.

De Nationale Vitaliteitsweek is een mooi startpunt, maar de echte uitdaging is om van vitaliteit een continu thema te maken. Zorg daarom voor regelmatige check-ins, evalueer wat werkt en wat niet, en blijf in gesprek met je medewerkers. Maak vitaliteit onderdeel van je cultuur, niet alleen een eenmalige actie.

Meer inspiratie en praktische tips

Wil je meer weten over het bevorderen van vitaliteit? Meld je aan voor het FiscFree webinar op 1 oktober. Hierin delen we inzichten over hoe je het WKR-budget kunt inzetten om vitaliteit en welzijn op de werkvloer te stimuleren. Laat je inspireren en ontdek hoe je met kleine stappen een groot verschil kunt maken.

 

Aan de slag! 

Klaar om het meeste uit je WKR-budget te halen en je medewerkers te versterken?

Ja, ik wil een demo!


Ben je klaar om van start te gaan met FiscFree®? Start nu.